Interview PDF Afdrukken E-mailadres

September 2012 : Artikel in De Klankwijzer n.a.v. interview met Wim  Westerhuis, ..................
( met toestemming van de Klankwijzer, 22-9-2012 )
.

"Groningse senioren spelen niet voor dikke prijzen"
"Je speelt niet alleen voor jezelf"
Tekst : Jeannet Boverhof,  Foto's : Enno Achterhof.

Bij het Gerard Samponhuis in Groningen is het een drukte van belang.

De thuisbasis van de FGMC, (samenwerkingsverband van ca 20 orkesten),biedt onderdak aan het Provinciaal Senioren Orkest Groningen (PSOG). Vanuit de hele provincie verzamelen zich iedere woensdagmiddag 62 fanfaremuzikanten om o.l.v. dirigent Bert Kosmeier het repertoire voor de vele optredens in te studeren.    Met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar staat dit orkest nog behoorlijk zijn mannetje. Dat kan ook niet anders met zoveel muzikale ervaring. Voor ongeveer de helft van de leden is het orkest het tweede orkest.Leuk erbij.
"Op den duur wordt het voor ouderen vaak te moeilijk om mee te komen in het plaatselijke orkest. De snelheid van het noten lezen en de techniek gaat toch wat achteruit.   Maar we willen allemaal nog graag onze hobby uitoefenen.

"En dat is in dit orkest met leeftijdsgenoten ontzettend leuk" vertelt Wim Westerhuis, (71) lid sinds een jaar of drie en daarnaast algemeen adjunct van het PSOG.  Zijn staat van dienst in de amateurmuziek is indrukwekkend.  Als kind leerde hij trombone spelen bij Hallelujah Siddeburen en speelde daarna bij de Havenkapel Delfzijl o.l.v. de regionaal bekende dirigent Jan Zuidema.   Beide orkesten zijn inmiddels opgeheven.  Op zijn muzikale cv staan verder Brassband Constantijn Huygens, Concordia Middelstum en Excelsior Grijpskerk. "Ik heb het altijd leuk gevonden om zo hier en daar in te vallen bij andere orkesten, als dat nodig was" Het langst speelde hij bij het Christelijk Groninger Koperensemble in Appingedam onder leiding van Nico Dijkman.
Het seniorenorkest kent zijn eigen leefritme. Westerhuis : "Zodra de "r" in de maand is, treffen we elkaar wekelijks. De andere tijd tweewekelijks.      Senioren hebben de kans om buiten de schoolvakanties vakantie te houden. Met als gevolg, dat onze repetities in het voorjaar dun bezet zijn" In mei ronden ze    het seizoen af.  Zeker vijf of zes concerten zijn dan al achter de rug.  Optredens waarin het orkest zich vooral richt op licht klassieke muziek, zoals ouvertures  en delen uit musicals.

Ook wel eens wat modernere werken, maar geen disco-achtige toestanden. Dat past niet bij ons, maar ook niet bij ons publiek. Westerhuis vertelt, dat het orkest vaak samenwerkt met koren in de regio.Speciaal daarvoor is er contact gezocht met een zangsoliste. Carolien Berends is musicalzangeres bij de Groninger Opera en Operettevereniging. "Het is leuk om iets extra's te kunnen bieden. Na optredens krijgen we vaak de opmerking :"Goh, ik had niet gedacht, dat jullie zulke mooie muziek konden maken !"    Het jongste lid is 52 jaar, het oudste 87 jaar. De meeste leden spelen op een instrument van de "eigen" vereniging. Ht PSOG heeft geen eigen instrumentarium behalve het slagwerk, bestaande uit een drumstel, pauken en xylofoon.

"Dat is wel eens lastig voor mensen, die nog wel willen spelen maar niet zelf over een instrument beschikken" Wel voorziet de club in een (gedeeltelijk) uniform. "We dragen hesjes met een stropdas.Daaronder een zwarte broek of rok van jezelf. Iedereen heeft dat wel in de kast.
Net als zwarte schoenen en zwarte sokken" Muziek maken in verenigingsverband betekent thuis studeren. Ook de PSOG leden ontkomen er niet aan. " Daar kan ik me wel in vinden hoor, want anders val je snel uit de toon. In een orkest spelen, doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de anderen. Samen maak je het resultaat".

De ledenwerving gaat  vrij soepel.
Het spelen bij een orkest is natuurlijk ook een sociaal gebeuren. Het nazitten hoort erbij. Dan komt de borrel op tafel. Chauffeurs krijgen een halve borrel.
Want die moeten hun collega's nog veilig naar huis brengen.
In 2010 vierde de vereniging het 25-jarig bestaan. Na de zomerperiode staan weer heel wat optredens in de agenda van het actieve PSOG.  De poster voor het eerste concert op 22 september in Zuidhorn is alweer drukklaar. In oktober mogen de dames en heren drie keer aan de bak. 
Op 17 oktober staat dan onder meer het tiende Noordelijk Senioren Festival in Surhuisterveen op het programma.Trombonist Westerhuis ziet er naar uit: "Daar doen we altijd aan mee. Niet zozeer om dikke prijzen binnen te slepen, maar we willen graag weten, wat de deskundige jury (Jan de Haan, red.) van ons vindt. Daar kun je van leren. Zo zijn we dan ook wel weer".
 
Ontworpen door Wim Mulder, Robert Roossien - Deze site draait bij VIB Netwerken